Så bor vi

De flesta expat-familjer i Riyadh bor i s.k. Compounds (vet inte om det finns något svenskt ord). Det är inhägnade bostadsområden, stora som en stadsdel och omringade av höga murar. Infarterna övervakas av tungt beväpnade vakter.
Dessa compounds är inte uppdelade per företag eller innevånarnas nationalitet. Det finns till exempel inget specifikt ”Ericsson-compound”, som en del frågat mig. Man väljer boende och compound efter ekonomi och tillgänglighet. En bostadsmarknad precis som andra.
En del områden är små och oerhört spartanska, i stort sett några fyrkantiga hus runt en fyrkantig pool. Andra är större och mer påkostade. Det allra största är gigantiskt, med både golfbana och en konstgjord sjö på området. Där lär vara så västerländskt att man tappar kontakten med var man befinner sig.

Vårt område
Vi bor i ett väldigt trevligt compound som ligger centralt i norra delen av Riyadh. Det har en väl avvägd balans mellan asfalt och grönt, med mycket planteringar mellan husen – gräsmattor, palmer, buskar och blomrabatter. Många av husen bildar en innergård med antingen en lekplats eller en glittrande swimmingpool. Jag tror inte någon bostad har mer än femtio meter till närmaste pool.
Gatorna går runt i ett mönster som var totalt förvirrande de första dagarna, men nu vet jag precis var jag har väderstrecken. Och det är inte större än att man promenerar tvärs igenom området på tjugo minuter.
Compoundet har en kärna i mitten, med ett stort poolområde, tennisbanor, squash och badminton, och ett stort fantastiskt välutrustat gym. Runt poolside löper en arkad där närbutikerna ligger; livsmedelsbutik, apotek, kemtvätt, frissa,  bibliotek, bankomat, samt en restaurang som även levererar till dörren utan extra kostnad.

Välbevakat
För att komma in i compoundet måste man passera flera säkerhetskontroller. Trots att jag inte ens skriver vilket compound det är vi bor i, måste jag vara försiktig med att avslöja säkerhetskontrollerna i detalj.
Det är ju inte speciellt troligt att någon myndighetsperson i Saudi läser min blogg på svenska – men ibland vandrar informationen underliga vägar, och jag vill inte utsätta varken mig eller Steve för några obehagligheter. Som expat är det svårt nog att få komma in i landet, och stöter man sig med de styrande blir det enkel biljett hem plus förbud att återvända till Saudi.
Därför beskriver jag nu i svepande drag: Synligt för alla som passerar ingången till compoundet är att gäster och leveranser har en egen ingång, där vakten ringer till den som ska besökas för att få klartecken, annars släpps de inte in. Men även vi som bor här kollas noga. Varje gång man kommer hem undersöks både bilen och underredet. I anslutning till kontrollerna finns även enheter med tyngre artilleri i ständig beredskap. Det känns både coolt och skrämmande att passera allt detta varje gång man kommer hem med matkassarna.
Efter alla kontrollerna kommer man till den sista grinden, en solid järnvägg som är målad i dagisglada färger med en palm och en sol på.  Vid sidan om den påminner en skylt om att hastighetsbegränsning på 20 km/tim gäller inom hela compoundet, pga lekande barn…
Vakten öppnar järnväggen, och man kör in i en Beverly Hills-liknande miljö. Här bor en blandning av människor från olika världsdelar, många familjer med barn i alla åldrar. Inne på området finns även en engelsk skola. Västerländska regler och västerländska klädkoder gäller. Heltäckande muslimsk klädsel är t o m förbjuden.

Apt 414
Vår lägenhet renoverades åt oss innan vi flyttade in, och de en gång brunmålade (!) väggarna är nu ljust cremefärgade. Lägenheten är 220 kvadratmeter, så egentligen borde jag gå omkring med en stegmätare. Säkert 5 000 bara för att hämta saker i andra rum, hahaha. Lägenheten ligger i markplanet i ett tvåvåningshus (ingen byggnad på området är högre). Det känns som om vi bor i en villa. Jättemysigt, tycker jag som hela mitt liv bott många våningar ovanför marken.
Huset är omgivet av små gångvägar, gräsmattor och palmer, en gård på ena sidan och skuggad parkeringsplats och gatan på den andra sidan.
Gatorna har inga namn, men varje lägenhet har sitt nummer, och det är så man håller reda på varandra här. ”Hi, I am Meg, and I’m in 414”.

Vi har fyra sovrum, två badrum och två gästtoaletter, öppet kombinerat vardagsrum och matsal, kök och fyra balkonger. Plus ett rymligt tvättrum med både maskin, tumlare och plats att hänga tvätten.
Lägenheterna här är möblerade med det mest basala, men vi har fått köpa till en del för att det skulle bli ett hem. Vi har inte skickat några möbler från Sverige, men väl 5 kubik med personliga tillhörigheter, lakan, tavlor, hemelektronik och köksutensilier. Och en massa vinglas som vi tyckte det kunde vara trevligt att duka med. Nu står de där i glasskåpet och hånler åt oss.
Man får ju inte dricka vin eller alkohol i Saudi, även om diverse hemligheter lär försiggå i en del sammanhang. Men om sådant talar man givetvis icke i en blogg.

Här nedan är några bilder från compoundet. Klicka på den första, så blir det ett blädderbart galleri.

7 kommentarer till Så bor vi

 1. Anonym skriver:

  Hej!
  Vad heter compoundet/området som ni bodde på?

  Gilla

 2. Josef Boberg skriver:

  Propert och fint i o f s – men det här med vakter med skjutvapen och stängsel – låter ju ej så idylliskt precis.

  Gillad av 1 person

 3. JonasM skriver:

  Vad som retar mig så in i h-lv-t- är att du som en svensk, förmodligen yrkesutbildad kvinna, kan delta i detta förlöjligande av kvinnor i arabvärlden! Du raljerar över hur ni, västerländska kvinnor, anpassar er till patriarkatet, avsäger er rätten att färdas ute på egen hand, att arbeta, att göra vad fria människor i västvärlden företar sig, oavsett kön! Allt för att feta pengar rasslar in på DIN MANS KONTO varje månad! Även jag och min kära välutbildade hustru har bägge två fått erbjudanden om att jobba i denna vidriga kvinnofientliga värld, men inga pengar i världen kan förmå oss att lämna våra värderingar hemma på diskbänken och sälja oss till dessa vedervärdiga manschauvinister! Snälla försök inse att med dina inlägg så försöker du legitimera denna vedervärdiga medeltidsreligions nedvärdering av kvinnors värde och rättigheter. Tyvärr så håller denna förkastliga kvinnosyn att bli legitim i Sverige.

  Gilla

 4. Backis skriver:

  Hej Maggan, sitter och läser din blogg här hemma i dag. All Helgona helgen där mörkret har tagit kommande över landet. Du skriver verkligen skitbra om landet och dina iakttagelser, jag är klart imponerad. Snygg webbsida och häftigt med alla bilder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.