Tyck inte synd om de fastande muslimerna!

Ramadan-moonIdag började Ramadan, muslimernas fastemånad.

Jag är visserligen hemma i Sverige, där regn och kyliga vindar effektivt suddar ut minnet av palmerna, hettan och böneutropen hemma i Saudi.
Men Ramadan började i alla fall idag.

Tre vise män har kunnat se nymånen med blotta ögat, och det officiella startskottet har gått ut över världen från Mecka.

Innan jag kom i kontakt med mitt tillfälliga hemland (tänk att det redan är ett år sedan!) och blev nyfiken på vad Ramadan egentligen går ut på, visste jag inte mer än att ”alla muslimer ska fasta hela dagarna en hel månad, stackarna”. Men vi ska inte tycka synd om dem alls! Ramadan är en glädjens månad. Deras Jul och Nyår, för att göra någon slags emotionell jämförelse.

Ramadan infaller i den muslimska kalenderns nionde månad, vilken förskjuts några dagar varje år ur vår kalenders perspektiv. Det var under det 26:e dygnet denna månad som profeten Mohammed fick Guds första budskap av ärkeängeln Jibril (Gabriel). Han började då nedteckna dessa budskap i det som skulle bli Koranen. Det är själva grundanledningen till att man firar Ramadan.

Fastandet får sin förklaring om man vet att ordet Ramadan kommer av uråldriga arabiska ord för stark hetta, bränd mark och brist på proviant. Det var Mohammeds belägenhet när han fick sin uppenbarelse. Han var utsvulten och törstig, och solen var het. Muslimerna högtidlighåller denna händelse genom att fasta från gryning till skymning, och be så mycket som möjligt.
Varje god muslim ska läsa koranen från pärm till pärm under fastemånaden. Den som ber under det heligaste 26:e dygnet, ”Härlighetens natt”, blir flerfaldigt belönad, då denna bön då räknas som 1000 månader…

Tanken är att man under denna tid ska rena själen, bortse ifrån värdsliga ting, lägga ner vapen, glömma konflikter och dela med sig till fattiga. Det är påbjudet att varje muslim under Ramadan ska skänka ca 2.5 procent av sin inkomst till välgörenhet.

Pynt2Fastedagen bryts när mörkret infaller. Då blir det stor familjefest långt inpå småtimmarna. ”Iftar” (frukost). Man går på Iftar-party till vänner, släktingar och även företagen ordnar Iftar-fester. Städer och byar är dekorerade med lyktor, färgade remsor och fantasifulla ljusslingor som påminner om våra juldekorationer.

Iftar inleds försiktigt med lite vatten och dadlar, samt yoghurt. Sedan äter man tills det tar stopp. Och se’n äter man lite till.

Dagarna under Ramadan börjar inte förrän framåt normal lunchtid och alla muslimer har förkortad arbetstid under denna månad. 5 eller 6 timmar, det är olika i olika länder. I Saudiarabien är det 6 timmar.
Icke-muslimer måste fortfarande jobba sina åtta timmar, även om de inte heller får äta eller dricka! Åtminstone inte så att någon muslimsk kollega ser. Och äter man på offentliga platser blir det oerhört stränga straffpåföljder.

Man får heller inte röka eller ha sex. Mellan gryning och skymning alltså. Jag är osäker på om man under nattens timmar tar igen dessa aktiviteter lika ivrigt som man kompenserar ätandet…

Här ska dock inflikas att i de västerländska compounden flyter livet i stort sett som vanligt under hela Ramadan. Med mat och dryck och – ja, som vanligt… Den enda skillnaden är att dygnet förskjuts eftersom alla är morgontrötta.

Jag har inte varit i Saudi under Ramadan och jag tänker heller aldrig vara där under Ramadan. Men maken, stackarn, måste jobba hela månaden. Så han är kvar därnere i hettan. Vill han ha lunch får han åka hem till compoundet och äta.

Ramadan avslutas med en grandios fest, Eid al-Fitr. Det är årets största högtid för muslimerna. Den infaller dagen efter sista fastedagen och följs av flera dygns oavbruten matfrossa med familj och vänner. Alla önskar varandra Eid Mubarak! Happy Eid! och det är karnevalskaos på sta’n.

Får just ett Skype-meddelande från Steve på jobbet i Riyadh; ”I’m hungry”.

Detta inlägg publicerades i folket och religionen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tyck inte synd om de fastande muslimerna!

  1. mgonja skriver:

    Muhammed var analfabet så han har inte själv nedtecknat några budskap.

    Gilla

  2. Anna skriver:

    När jag bodde o jobbade i Saudi så fick även icke muslimer förkortad arbetstid till 6 Tim, nu bot jag sedan 10 år i Förenade Arab Emiraten där det är likadant, lagstadgad tid för alla är 6 Tim under Ramadan

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.