Kampen mot Coronaviruset

Såg att senaste utbrottet av Coronaviruset MERS (Middle East Respiratory Syndrom) nu har nått de svenska förstasidorna. Här har det varit på nyheterna varenda dag den senaste veckan, efter en plötslig våg av nya insjuknade och flera dödsfall. Jag har tänkt skriva någoning om det i bloggen, men inte velat oroa er därhemma eftersom vi inte riktigt vetat vad som är sant och inte.
Och det vet jag fortfarande inte. Ingen vet riktigt.
För att utröna smittvägarna har man nämligen börjat undersöka ett stort antal människor som har varit i direkt kontakt med sjuka. Därför är det svårt att avgöra om spridningen mellan människor har ökat, eller om man bara upptäcker fler fall än man gjorde tidigare, på grund av ökad provtagning och/eller ändrade laboratorierutiner. Dessutom varierar siffrorna lite beroende på var man hämtar informationen.

Mersmen

Saudiarabien är utan tvekan virusets hemland. Här uppträdde det första konstaterade fallet, i september 2012, och alla sjukdomsfall hittills har koppling till Saudi. Man misstänker att smittan kommer från kameler, men hur den överförts till människor är ännu oklart.

ArabnewsFörra helgen skrev tidningarna om ett oförklarligt stort utbrott av sjukdomen i Jeddah. Tio personer hade plötsligt dött av MERS på 24 timmar. Vi blev alla lite kallsvettiga…

Den fruktansvärda siffran korrigerades senare till att 10 nya fall, inte dödsfall, hade konstaterats. En viss skillnad!
Dessa fall hade en gemensam nämnare – ett lokalt sjukhus i Jeddah, där sjukdomen drabbade både patienter och behandlande personal. En kvinna dog efter att ha fött barn. Även det nyfödda barnet dog. En läkare och flera sköterskor insjuknade. Allt inom loppet av ett dygn. Nästa dag rapporterades om ytterligare nya fall och ett dödsfall. Och nästa dag och nästa…
Paniken spred sig i Jeddah, folk vågade inte åka till sjukhus med sina krämpor, föräldrar höll sina barn hemma och vädjade till ministeriet att stänga alla skolor. Munskydd och handsprit tog slut på apoteken.

Jag läste sedan i en blogg att de hygieniska förhållandena inom den offentliga sjukvården är under all kritik. Inga instruktioner om handtvätt, inga regler om att ärmar på sjukvårdspersonalens kläder bör sluta ovanför armbågen etc. Sådant som man tror är självklart på ett modernt sjukhus. Inte undra på att sjukvårdspersonal själva drabbas!

I Saudiarabien finns offentliga sjukhus och privata (som kallas för International hospitals). International hospitals håller en högre standard. Om vi invandrare behöver vård för någonting så är det ett sådant sjukhus vi vänder oss till, och betalar med våra försäkringar. Vi har inte ens tillträde till ett offentligt sjukhus. De tar endast emot saudiska medborgare.
För mina och Steve’s vänner vill jag framhålla att vi bor i ett privilegierat område, med utmärkta hygieniska förhållanden och vi har handsprit hemma, på jobbet och i handväskan. Vi är i övrigt friska och sköter oss med mat, sömn och motion (i alla fall jag).
Man kan inte göra annat än vidta försiktighetsåtgärder och använda sitt sunda förnuft.

Saudi Ministry of Health har skapat en speciell webbsida för viruset, med regelbundna uppdateringar om nya fall, information om symtom, smittovägar och lämpliga skyddsåtgärder. Corona-viruset har till och med fått en egen logotype…

Corona info

De saudiska myndigheterna är extra angelägna om att snabbt få stopp på smittan, eftersom vi annars riskerar att stå inför en pandemi om en månad, när åtskilliga tusen muslimer från andra länder vallfärdar till Mecka och Medina under Ramadan, som i år infaller 28 juni till 27 juli.
Och i oktober är det dags för Hajj – den stora muslimska högtiden i Mecka, med flera miljoner pilgrimer från hela världen, tätt tätt hoppackade i sina sju varv runt Kaba. Då vill man  inte ha ett endaste spår av coronaviruset med i bilden!

Detta inlägg publicerades i Fakta och funderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.