Fåfängans (dolda) marknad

Jag är så upprörd över det otrevliga ställningskriget mellan Sverige och Saudiarabien, att jag måste tänka på något annat. Det står om Sverige varenda dag i arabisk press, och det står om Saudi varenda dag i svensk press. Vi har ältat situationen på Facebook, i grupper och i forum. Det har känts angeläget att försöka förklara komplexiteten bakom den uppkomna konflikten för alla svenskar som inte kan förstå det saudiska sättet att tänka – (det går inte att förstå om man inte har levt med det en tid), men nu räcker det.
Jag är varken politiker eller mediatränad, och därför blir jag bara arg. Debatterande tar fram markattan inom mig, och henne vill jag inte ens själv umgås med.

Nä, nu ska det handla om det jag utlovade i förra inlägget; Fashion, flärd och fåfänga.

satc2”Sex and the City” utspelade sig visserligen i Abu Dhabi – men som symbolisk bild är det close enough…

Häromveckan planerade jag att skriva om de saudiska männens klädkoder, och när jag letade efter en lämplig bild till det inlägget, fick jag syn på en urläcker teckning med just män i sina ‘thobes’. Så jag kontaktade illustratören och bad om tillstånd att använda hennes skiss. Det blev upptakten till en helt annan dialog än jag hade väntat mig…

Hon heter Julie Johnson och visade sig vara unik på många sätt. En västerländsk kvinna som är professor i modedesign vid ett av Saudiarabiens större universitet för kvinnor! Med eget arbetstillstånd och hemmaman i bagaget! Det går inte av för hackor.

10986480_10152814812804862_4660859018851204041_o

I sitt hemland USA är Julie en eftertraktad modetecknare och illustratör. Under en påkostad kampanj för ett modehus häromåret, täckte hennes teckningar en hel tunnelbanestation i New York…
Hon var i många år professor vid Academy of Art University Fashion Program i San Francisco, och har varit verksam inom flera av modebranschens olika områden (art direction, fashion styling, fashion design).
Som konstnär har hon haft framgångsrika utställningar och hennes verk ingår i Oprah Winfreys privata samling.
När jag fick veta allt detta blev jag jättenyfiken. Hur hamnade hon i det här landet, och vadå modedesign, i Saudiarabien…?

Sedan augusti 2014 bor Julie i kuststaden Jeddah vid Röda Havet. I Jeddah råder ett helt annat klimat än i Riyadh, inte bara vädermässigt. Det är en friare stad, mer tillåtande och med ett öppnare socialt liv (inom vissa ramar, givetvis – det är fortfarande Saudiarabien…). Och där undervisar hon alltså saudiska kvinnor i modedesign.

– Jag är en äventyrare på många sätt. Min man och jag har rest mycket, varit runt i både Asien och Afrika, men aldrig tidigare i mellanöstern. Vi har alltid drömt om att någon gång bo utomlands, så när jag blev erbjuden att ansöka om den här tjänsten i Jeddah tvekade vi inte en sekund.
– Min man är hemmaman, och jag har inga problem med livsstilen här, som att jag inte får köra bil, måste bära abaya och allt det där. Det är ett äventyr!

women_10Men hur kan man undervisa i modedesign i ett land som gömmer sina kvinnor under svarta tyglager?

– Ja visst är det underbart motsägelsefullt! När jag berättade det för min bror, sa jag att det blir som att vara gästtalare på ett hem för döva… Men det är inte alls så!
– Som vanligt har vi i väst förutfattade meningar men ingen aning om hur det egentligen är i det här landet – hur otroligt begåvade, drivna och målinriktade flertalet kvinnor är. Och att mode är lika viktigt för dem som för alla andra. Här finns allt från supertrendiga fashionistas till dem som inte bryr sig. Precis som vilket land som helst.

– I västvärlden finns ju ett talesätt om att kvinnor inte i första hand klär upp sig för att attrahera män, utan för att imponera på andra kvinnor. De orden får ännu starkare innebörd här i Saudiarabien, där en kvinna tar av sig sin hijab eller niqab enbart framför sin man, bror eller far.
– I den här kulturen frodas det sociala livet kring fester och sammankomster med enbart kvinnor. Och då åker abayor och slöjor av. Då är det djupa urringningar, rygglösa klänningar och skyhöga klackar (”nosebleed high heels”) som gäller.
– Där ger de varandra komplimanger med uttrycket ”Mashallah”, som betyder ”jag är inte avundsjuk utan beundrar bara vad Allah har skapat på dig, genom dig, med dig”.

– Så under abayorna döljer sig en del riktiga modelejoninnor med både smak och pengar. De reser mycket till Europa och USA med sin familj, har en säker blick för design och trender, och är väl bevandrade i modevärlden.  

Ja det är väl dessa kvinnor som söker sig till utbildning inom mode och därför hamnar i din klass?

– Självklart är det så. Och det är ju huvudsakligen dem jag pratar om. Sedan finns det givetvis många kvinnor, här liksom överallt i världen, som inte har råd eller intresse att bry sig om mode eller designkläder.
– Jag vill säga till var och en av dina bloggläsare: låt dig inte luras av vad du läser om Saudi i tidningarna. Det finns mycken kvinnlig urkraft som bidar tiden i det här landet! Dessa unga kvinnor utgör den generation som kommer att förändra livet här över de kommande 20-3o åren. De är inte kuvade – de är välutbildade, världsvana och smarta. Jag applåderar dem varenda dag!

Ok, så småningom blir de modedesigners. Men se’n då – finns det någon arbetsmarknad för dem när de är klara med sin utbildning? Har Saudiarabien någon modeindustri?

– Inte någon större tillverkande industri, men modebranschen i vidare bemärkelse är  enorm. Saudiska kvinnor älskar kläder, och som du vet finns alla kända märken i butikerna här i landet. Liksom de stora internationella butikskedjorna.

Ja, det kan jag intyga. H&M är jättestora i varenda köpcentrum, tillsammans med allt från Prada och Dior till Lindex. Ursäkta mig Julie, fortsätt:

– En inhemsk verksamhet som börjar smyga igång är dock abaya-design! Allt eftersom abayorna blir mindre konservativa, dvs får alltmer inslag av mönster, dekorationer och färger, har kvinnor börjat starta egna – om än blygsamma – verksamheter med design och tillverkning av abayor.
– När det gäller egendesignade ”vanliga” kläder går kvinnorna till en souk (arabisk marknad) och väljer ut tyger, som de sedan tar till en manlig skräddare. Han är oftast en skicklig hantverkare från Indien, Pakistan eller Filippinerna. Här skulle ju finnas utrymme för kreativa kvinnor att skapa sig en egen modedesign-verksamhet. Men problemet är att flickornas familjer ser detta som ett jobb med låg status och låg lön, eftersom de bara sett de invandrade skräddarna och deras små överbelamrade skrymslen. Ingen framtid för en saudisk kvinna!
– Tyvärr ser de inte möjligheterna. De ser inte att det kan vara embryot till en inhemsk storindustri…

– Det finns faktiskt några saudiska designers som har rönt internationella framgångar, och jag vill speciellt nämna två män och en kvinna. De är utbildade utomlands och huvudsakligen verksamma i Europa och USA. De två manliga är Yahya Bishri http://www.yahyacouture.com och Mohammed Ashi http://ashistudio.com

– Den förste, Mr Bishri, designade bland annat en klänning åt prinsessan Diana. Hon sällskapade ju som bekant med en saudisk man när olyckan tog hennes liv.


yahya_bishri         Yahya Bishri på catwalken

– Mohammed Ashi, har å sin sida blivit mäkta populär hos Anna Wintour – chefredaktören för amerikanska Vouge. Hon har som bekant makten att hjälpa eller stjälpa karriärer inom modebranschen – och hans karriär är nu på väg uppåt.

img_5210– Razan Alazzouni www.razanalazzouni.com , är en ung kvinnlig designer som är väldigt het bland inte minst bland Hollywoods stjärnor och celebriteter, hennes alster bärs ofta på röda mattan i olika sammanhang. Hon är född och uppvuxen i Riaydh, fick sin utbildning i Boston och bor numera både i Saudi och USA.

 

TACK Julie Johnson, för en mycket mycket intressant insyn i en för mig okänd del av Saudi!
Jag har lite research på gång för att komplettera materialet till det där inlägget om manlig klädsel, som fortfarande finns kvar i planeringen.. Men ni får tjuvtitta på Julies underbara skiss så länge – den som startade alltihop…

Ju2

Läs mer om Julie Johnson Art här:
http://juliejohnsonart.com/home.html
https://www.youtube.com/watch?v=BHrkdmIswLI
https://www.facebook.com/pages/Julie-Johnson-Art/189502414942
http://instagram.com/juliejohnsonart 

Detta inlägg publicerades i Det sociala livet, Kvinna i Saudiarabien. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fåfängans (dolda) marknad

  1. lanclin skriver:

    Här kommer en hälsning från en annan expatfru i en annan del av världen :) Hittade din blogg via Facebook och kommer absolut att komma tillbaka då och då för att läsa din väldigt intressanta och välskrivna blogg!
    Hälsning från Linnea i Bayern

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.