Tronskifte i konungariket

Värst vad det helt plötsligt händer saker som riktar världens ögon mot Saudiarabien…
Idag har vi begravt Kung Abdullah. Han drog sitt sista andetag strax efter klockan ett inatt lokal tid, på ett sjukhus där han behandlades för akut lunginflammation. Kungen har varit sjuklig i många år, och regerat genom syrgastuber – som man kan se på den här bilden från president Obamas besök i Riyadh för ett knappt år sedan.
kung med tuber

Det känns lite sorgligt, jag gillade gubben. I ett land med många obegripliga regler, var han en riktig reformist. Inte minst för kvinnornas situation. Han gav kvinnor rösträtt, instiftade ett universitet med samundervisning för kvinnor och män, öppnade för kvinnor att praktisera manliga yrken som t ex advokat, han gjorde det möjligt för saudiska ungdomar att studera utomlands osv osv.
Han uttalade till och med öppet att han en dag hoppades få se kvinnor köra bil, men där stötte han på patrull hos resten av landets konservativa ledare, så det fick han aldrig uppleva.

Enligt muslimsk sed ska ju den döde jordsättas ”utan dröjsmål”, så redan idag ägde den kungliga begravningen rum, direktsänd på många TV-kanaler inklusive CNN och BBC.
Som jag berättat i ett tidigare inlägg (Döden i Riyadh) förekommer inga kistor, utan kroppen sveps bara i vita tygstycken – även om man är kung! Eller VAR kung. När man dör lämnar man alla världsliga egendomar och egenskaper bakom sig, och blir bara en muslim inför Allah.
Så även kung Abdullah, som bars in av sina närmaste, lades på en matta på moskégolvet medan man bad en kort speciell begravningsbön, och sedan bars ut igen. Sedan var ceremonin över. Ingen musik, inga tal, ingen gråt, ingenting som vi är vana vid när man tar avsked.
Kungens stoft lades utan vidare åthävor i en omärkt grav på en kyrkogård i Riyadh, och så slutade livet för en av världshistoriens mest förmögna personer.

IMG_8103

IMG_8099
Några av grannländerans ledare, bl a Emiren av Kuwait och kungen av Bahrain hann fram för att vara på plats vid själva begravningsakten, medan de övriga statscheferna från gulfregionen sägs vara på väg hit för att framföra sina kondoleanser till kungafamiljen. Inte konstigt att jag har hört ljudet av helikoptrar och sett privatjets smyga fram över taken hela eftermiddagen. Många representanter för världens övriga länder väntas hit inom de närmaste dagarna.

IMG_8077Den nye kungen, Salman Abdulaziz är hans yngre bror, hela 79 år ung. Han får en del att stå i, med alla oroligheter i regionen nu och den allt överskuggande nödvändigheten av att behålla lugnet i Saudiarabien för att inte öppna för katastrofala interna konflikter även i det här landet. Eller som CNN-reportern uttryckte det; ”The new king has a lot in his inbox.”

Avslutningsvis en TV-bild från just nu pågående ceremoni, där hela landets alla prominenser infinner sig personligen och svär trohet mot den nya kungen och regimen. Det är ett osannolikt kaos, både hårt styrt och helt ostrukturerat på samma gång. Ceremonin går ut på att befästa banden mellan folket och kungafamiljen – en relation som har en helt annan personlig dimension än vi kan föreställa oss (ska berätta om det en annan gång!).
Idag är det bara de högsta ämbetena som har tillträde, men sedan får vem som vill, i hela Saudi, komma dit och betyga sin lojalitet. Behöver jag tillägga att vi givetvis enbart pratar om män…? Ceremonin kommer att pågå i åtskilliga dagar framöver.
Ja du store tid, vad man får vara med om! Det är som att vara mitt i en film med Charlton Heston….

IMG_8134

Detta inlägg publicerades i folket och religionen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.