Varför ligger Riyadh där det ligger?

SaudiMin kompis Kekke hade en intressant fundering kring gårdagens inlägg: ”Det som slog mig är att det verkar ju inte som om Riyadhs läge är så där klassiskt för en storstad, varken kustnära eller invid något stort vattendrag, har du någon aning om anledningen till att det ligger mitt i landet med i princip bara öken runt omkring?”

Japp, det har jag faktiskt; Det är helt enkelt en gammal oas!

En gång i tiden var det här en bördig platå ovanpå stora underjordiska vattendrag, som med tiden har torkat ut. Under antiken var det en populär marknadsplats för de arabiska vandringsfolken. Namnet Riyadh kommer ur pluralformen av det arabiska ordet rawdah, som betyder trädgård.
Jag har undrat varför det står ArRiyadh på många adresser och skyltar, och nu fick jag förklaringen till det: ArRiaydh är provinsen som Riyadh är huvudstad i.
Så Riyadh, ArRiyadh som det ofta står, är alltså som typ New York, New York…

Lite mer stadsinfo på köpet: Riyadh växer så det knakar. Befolkningen har ökat från 15o ooo invånare på 60-talet, till över 5 miljoner idag. (Hela Saudi har 29 miljoner, varav 61 procent är gästarbetare, ”expats”.)
Tillväxten ser jag med egna ögon när vi är ute på sta’n – det byggs överallt! Nya hus, nya vägar – och just nu ser vi även fundamenten växa fram till en förarlös monorailbana som ska gå genom det stora King Abdullah Financial District. Det blir Riyadhs första satsning på någon slags regelrätt kollektivtrafik.

Nä, nu börjar klockan närma sig midnatt och lufkonditioneringen susar sövande, så med det korta inlägget säger jag godnatt.

Detta inlägg publicerades i Första intrycken. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför ligger Riyadh där det ligger?

  1. eewwa holmgren skriver:

    Härlig blogg!
    Snacka om att man känner igen sig!/ hälsn Ewa

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.