På väg mot friheten – kanske.

Women goVädret har slagit om till hösttemperaturer härnere på arabiska halvön. Det betyder att vi har 25-30° om dagarna och ner till 18-20° på kvällarna. Helt underbar svensk högsommar, med andra ord. Imorse hade jag för första gången balkongdörren i mitt arbetsrum öppen, för att släppa IN luft.
Det fläktade i gardinen och från palmkronorna hördes fågelsång. (Ja, sång och sång – Emma L, du skulle bli galen!)
Visste inte att det fanns fåglar mitt i öknen. Vad det är för sort har jag inte lyckats klura ut än. De är ganska stora, ser ut som ett mellanting mellan en koltrast och en duva. Och skulle helt klart behöva en sångpedagog.

Från fågelperspektiv till asfaltnivå: Saudis kvinnor samlar sig i en omfattande protest mot att inte få köra bil här. Den 26 oktober kommer ett stort antal kvinnor sätta sig i en bil och köra omkring på vägarna. Ilskan jäser under slöjorna och många kvinnor är beredda att gå i fängelse för att driva på utvecklingen. Man befinner sig liksom på sufragett-stadiet här.
De flesta av Saudis kvinnor är numera välutbildade och kan till och med komma ifråga för yrkespositioner som alltid varit förbehållna män. I förrgår fick den första kvinnliga advokaten tillstånd att praktisera sitt yrke i en rättssal. Ett ofattbart stort steg i detta konservativa näste. En annan banbrytande förändring genomfördes tidigare i år, då 30 kvinnor valdes in bland de 150 medlemmarna i kungens mäktiga rådgivande församling, Shura-rådet*. Och år 2015 införs kvinnlig rösträtt i Saudi.

Det går åt rätt håll, det går bara väldigt långsamt. Och man är ju så förfärligt långt efter.

Den sittande regenten, kung Abdullah, är mer reformvänlig än någon av sina företrädare. Tack vare honom vädras morgonluft för kvinnorna på många områden. Men bilkörning är ett oerhört infekterat ämne, så Inch’Allah… Det ska bli spännande att följa utvecklingen på nära håll.

Female driverModiga Eman Fahad Al Nafjan tar stora risker för sina medsystrars skull. Hon är en av frontfigurerna i den stora proteströrelsen.

Att kvinnor i Saudi inte får köra bil är ett känt faktum i hela världen. Det kufiska är att varken islams sharialag eller saudiska lagar förbjuder kvinnlig bilkörning. Men traditioner och konservativa religiösa krafter har ändå effektivt lyckats bannlysa kvinnor från vägarna. De får helt enkelt inte något körkort.
Protester har gjorts tidigare, senast 2011 då en saudisk kvinna laddade upp en video på sig själv körande bil. Hon arresterades och hölls fängslad i flera dagar. Det startade en upprörd debatt som dock snabbt klingade av utan att något hände.
Nu är det dags igen, och denna gång kan det – kanske kanske – vara annorlunda. Nu har man nämligen stöd av tre kvinnor i Shura-rådet, som gjort en formell framställan där man kräver att rådet tar en diskussion kring det juridiskt ogrundade körförbudet.

Dom anger en rad rationella och intellektuella skäl till att kvinnor bör och måste få köra bil. Det trista är bara att de konservativa shejkerna på andra sidan skranket är långt ifrån rationella eller intellektuella. Ett av de mer hårresande exemplen har florerat på alla forum och bloggar de senaste dagarna;
En shejk uttalade sig i media och varnade kvinnorna för hemska följder. Han påstod – och detta, mina kära vänner i den fria världen, detta är på fullaste allvar; han påstod att medicinska studier har visat att kvinnor som kör bil föder missbildade barn, eftersom deras bäcken trycks upp mot livmodern och deformerar den.
Driving affects ovaries and pelvis, Saudi sheikh warns women - AVa???

Nog är det ett händelserikt land jag hamnat i…!

Imorgon levereras våra personliga saker som skeppats från Sverige. Jag får äntligen mitt bra ljud så jag kan lyssna på musik igen. Och tavlor och prydnadssaker och lakan och handdukar och köksredskap… Steve ser nog mest fram emot sin Nespressomaskin. Ja, och stora datorn förstås. Och sitt PS3. Och stereon. Men mest Nespressomaskinen.

*) Liten faktaruta:
Majis Al-Shura, Shura-rådet, är kungens rådgivande församling. Rådet har 150 medlemmar – varav 30 numera alltså är kvinnor. Sedan 2004 har Shura befogenhet att föreslå såväl nya lagar som omprövning av existerande lagstiftning, utan att i förväg lägga fram dem för kungen. Detta är en modern version av gammal Saudisk tradition, där kungen alltid omgivit sig med ”högutbildade och erfarna medborgare” för rådgivning i olika frågor.
(Alla som har spelat Civilization känner igen konceptet från medeltiden…)

Hörs snart igen, trevlig helg!

female driver2

Detta inlägg publicerades i Kvinna i Saudiarabien. Bokmärk permalänken.

En kommentar till På väg mot friheten – kanske.

  1. Kjell skriver:

    Vad roligt att vi får reda på så mycket! T ex att bilförarhindret inte är juridiskt och hur landet styrs. Jättekul att du inte bara förmedlar intryck utan också tar reda på fakta och förklarar. Kvalitetsblogg!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.