Saudiarabien håller andan

Vad har han i kikarn, vice kronprins Mohammed bin Salman? Imorgon ska han presentera en plan för Saudiarabiens framtid. Det låter ju ganska pretentiöst, och spekulationerna har inte uteblivit…
Twitter och Facebook bubblar, sjuder och kokar av gissningar. Ska kvinnorna får köra bil nu? Ska Saudi öppna gränserna för turism? Ska amerikaner få köpa in sig i det statliga oljebolaget Saudi Aramco?

Jag känner mig väldigt långt från öknens torra varma klimat just denna aprilsöndag, när det ömsom regnar, haglar och snöar utanför fönstret härhemma. Men ändå är jag där, mitt i hettan av alla diskussioner och spekulationer. Saudierna älskar sina sociala medier, och har många och ordrika åsikter om det mesta.

women-to-drive-saudi-arabiaJust nu pågår en fascinerande debatt mellan en aggressiv muslimsk kvinna och hennes mer sansade medsystrar, kring ämnet kvinnor och bilkörning. Så fort det kommer på tapeten, blåser det hårt åt olika håll i Saudiarabien.

Alla kvinnor tycker faktiskt inte att bilkörning är något att sträva efter. Men de flesta hyllar friheten det skulle innebära. Friheten att kunna sätta sig i en egen bil och kvista iväg dit man vill när man vill, utan att behöva krångla med drivers, taxi eller makens goda vilja.

En hel del har hänt i utvecklingen för kvinnors rättigheter sedan jag flyttade till Saudi år 2013. Kvinnor har t ex fått viss rösträtt och kan bli invalda i lokala styrelser. Men de är i skriande minoritet och några har redan blivit utmobbade från sina uppdrag.
Så sent som nu i slutet på mars var det en välmeriterad kvinnlig advokat som gav upp och lämnade sin plats i Jeddah’s kommunalråd. Hon tvingades till exempel sitta åtskild från sina manliga kollegor i ett annat rum, och delta i sessionerna via datakommunikation.

I kungens rådgivande församling (the Shoura council) däremot, finns numera hela trettio kvinnor som faktiskt är delegater på lika villkor. De sitter tillsammans med 120 manliga kollegor, i samma lokal och utan segregerande avskiljningar. Ganska sensationellt för att vara Saudi!

shoura2.jpg

Två av de kvinnliga Shoura-medlemmarna har helt nyligen åter igen tagit upp frågan om kvinnors rätt att köra bil. Det har såklart satt fart på önskedrömmar och gissningar inför kronprinsens utannonserade tillkännagivande av en ny framtidsvision imorgon.

Någon förändring till kvinnornas fördel kan vi nog förvänta oss, men att de plötsligt får tillstånd att köra bil är ganska osannolikt. Ska bli spännande att se vad det blir för något – det finns ju en del att ta av; Ska de saudiska kvinnorna få slippa manliga förmyndare? Få resa utomlands utan sin mans tillstånd? Få ha eget bankkonto? Få gå på begravningar och beträda kyrkogårdar? Få gå på fotbollsmatcher?  Få slippa sitta bakom skärmar i moskén?
Man kan nästan förstå om just bilkörning inte har högst prioritet hos alla kvinnor.

Nu har det slutat snöa, och jag avslutar istället med en helt underbar vårkväll i Solna.

Detta inlägg publicerades i Eftersnack. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.