A Hologram for the King

a-hologram-for-the-king-tom-hanks

Den 22 april är det världspremiär för Tom Hanks’ nya film ”A Hologram for the King”. Den utspelar sig i Saudiarabien, där hans rollfigur är en medelålderskrisande affärsman som vill bygga ett IT-projekt mitt i öknen.

Men inte en enda scen är inspelad i Saudi. När Tom Hanks går omkring bland sanddynerna är han inte ens i någon arabisk öken – inspelningsplatsen är i den marockanska delen av Sahara. Man har också filmat i Egypten, och Tyskland.

Just Sahara och just Marocko är väldigt populärt bland filmmakare. Alla filmer man tror utspelar sig i Mellanöstern verkar vara inspelade här… Allt ifrån gamla klassiker som Lawrence of Arabia till Casablanca (vilket ju iofs kan bero på att Casablanca faktiskt ligger i Marocko…). Men även scener i en rad nyare produktioner, såsom Sex and the City II, senaste Bondfilmen Spectre, och TV-serien Game of Thrones.

Marocko har nämnligen blivit lite av Afrikas Hollywood. Med sin varierande natur, sitt fördelaktiga klimat och sina tillåtande lagar, har landet förstått att utnyttja sina resurser för att locka till sig dollarstinna filmproducenter. Man erbjuder utländska filmbolag all slags avancerad utrustning och service – med rabatt. Nej, stavningsprogrammet, inte Rabat. Det är Marockos huvudstad.

Marockanska staten stöttar med skattelättnader och lokalbefolkningen ställer upp som statister med en allt högre grad av professionalism.

Som turist i landet kan man åka på guidade turer och se de olika platser man känner igen från filmens värld, och Google är fullt av sökträffar på ”Film Locations in Morocco”, där producenterna kan välja inspelningsmiljö och få hjälp med att söka tillstånd.

Den lilla staden Ouarzazate i södra Marocko, vid kanten av Sahara, är populärast för öken- och oas-inspelningar. Fès, som är landets äldsta stad och ligger längre in i landet, erbjuder bazarer, palats och marknadsplatser med sjudande folkliv. Och vackert belägna
Essaouira vid atlantkusten är populärt för panoraman med hav och strand. Game of Thrones-följare känner igen staden under namnet Astapor. (Även GoT-staden Yunkai ligger i Marocko).

Marocko4

Det är alltid lika fascinerande att börja göra research när jag vill ge lite fördjupad bakgrund till ett inlägg, för jag vet aldrig var jag hamnar i slutänden.
Att börja med Tom Hanks i Saudiarabien och fastna i Marockos filmvärld var lite otippat. Men vilket häftigt land det verkar vara – och bara namnen på städerna  ger ju associationer till både gamla favoritlåtar, filmer och böcker; Marrakesh, Rabat, Agadir, Tanger – och inte minst Casablanca.

Jag vill verkligen resa till Marocko någon gång och se allt detta med egna ögon. Dessutom tycker jag att marockansk mat, de få gånger jag smakat den, är otroligt god. Men men, i kölvattnet till alla amerikanska filmbolag och deras entourage har säkert de vanliga snabbmatskedjorna etablerat sig. Så även i Marocko kanske det numera är lika mycket McDonalds som ras el hanout…

Marocko2

Se filmens trailer här

Detta inlägg publicerades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till A Hologram for the King

  1. dadlarosand skriver:

    Vi läste boken innan vi åkte hit.
    Bra och mkt saudisk. Filmen måste jag titta på.
    Eva

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.