Enmånadsjubileum…

Lördag eftermiddag. Inatt går ni över till vintertid därhemma. Då blir det två timmar emellan oss istället för en. Här blir det inte vinter – varken tid eller väder. Det är fortfarande en bra bit över 30° på dagarna och solen gassar ordentligt.

Idag har jag varit här i exakt en månad. Woohoo, pukor och trumpeter! Det känns som om tiden både har stått stilla och rusat iväg. Vi har hunnit med så mycket, och ändå har jag nog inte riktigt landat mentalt ännu. Det är stort att ta in. Man flyttar inte till Saudiarabien, man gör liksom bara inte det.
Men när jag nu ändå har gjort det, så tycker jag ni ska få en korrekt bild av hur jag har det. Därför har jag skrivit en ny text till sidan ”Så bor vi” i menyn ovan. Det som stod där tidigare hade jag ju skrivit hemifrån innan jag kom hit, och som utlovat har jag nu uppdaterat med färsk information och egna intryck. Jag har också lagt upp ett bildgalleri.

Just nu tittar jag ut genom fönstret, och mellan palmbladen ser jag Steve’s nytvättade Hyundai därute glänsa som guld i eftermiddagssolen. (Det kommer en liten kille på cykel och handtvättar den två gånger i veckan…!) Den är väldigt behaglig att köra. Även om det bara är inne i compoundet, i 20 km/tim.

På datorn läser jag om saudikvinnornas stora köra-bil-manifestation som skulle ägt rum idag. Men efter att 200 av landets ultrakonservativa präster krävt ett ingripande av kungen, satte inrikesministeriet ner sin tunga fot och tvingade kvinnorna att ställa in planerna.
De kvinnliga aktivister som organiserat eller öppet stött manifestationen i olika medier fick i torsdags hotfulla telefonsamtal om fängelsestraff på upp till fem år om aktionen genomfördes. Igår gick kvinnorna därför ut med ett meddelande där de uppmanade sina medsystrar att inte köra just idag som planerat, utan att istället låta protesten vara en icke tidsbunden manifestation.

”Om ni ändå ger er ut på vägarna imorgon, vad ni gör så kör inte i grupp eller gör någonting som kan uppfattas som en samlad protest!” skrev initiativtagarna.

Flera kvinnor har trots varningarna kört bil idag och lagt ut videos som bevis på internet. I Jeddah har saudiska kvinnor skapat uppmärksamhet kring frågan från en annan vinkel; man har under veckan besökt en körskola där, en och en eller två och två – inte i grupp – för att ansöka om körkort. Kvinnorna hade också meddelat press och media om sina avsikter.

”Vi gick fram till disken och bad om blanketter för ansökan om körkort” berättar en kvinna för den engelskspråkiga tidningen Arab News, ”men de frågade efter våra chaufförer. När vi klargjorde att ansökan gällde oss själva blev vi utskrattade.”

Kommentarer överflödiga.

Jag har fått många frågor från er, i meddelanden och mail. Jättekul, tycker jag! ”Hur ser det ut där ni bor? Hurdan är maten? Vad gör ni på kvällarna? Kan du träna på något gym där? Har du lärt dig någon arabiska? Är det sant att trafiken är helt galen? Har du ätit kamel än?”
Allt detta ska ni få svar på, jag lovar! Men nu är det dags att laga lite middag, det låter som om fotbollen går bra på TV:n, så jag får en glad make som mittemot mig vid matbordet. En anledning så god som någon att hålla på Manchester United…

Detta inlägg publicerades i Första intrycken. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Enmånadsjubileum…

  1. piawi skriver:

    Har du sett filmen ”Den gröna cykeln”? Den är bra och blev extra mycket intressant eftersom du är där. För den som inte sett den, så handlar det om en tjej i Saudi som vill cykla och samlar pengar till en grön cykel. Hon möts av liknande kommentarer som kvinnorna som vill köra bil, till exempel att man kan bli steril om man cyklar. Sevärd!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.