Saudikvinnor bakom ratten!

Ett gäng kvinnor kör omkring i färgglada bilar i Jeddah, i Saudiarabien. Dom kör inte lika vårdslöst som är praxis i det landet. Tvärtom, de koncentrerar sig sammanbitet på att svänga, backa och väja. Ibland går det inte, utan någon brakar in i ett annat fordon från sidan och det utbryter ett hysteriskt fnissande. Några skador blir det aldrig.

Kvinnorna kör nämligen radiobilar.

Varje vecka anordnas en en Ladies-only Night i nöjesparken Al Shallal Theme Park i Jeddah. Då kan kvinnorna slänga både slöjor och abayor och leva rövare bland nöjesattraktionerna i mode-trasiga jeans och tunna linnen. En kväll av frihet och systerskap.

Men det som kvinnorna finner mest attraktivt med den kvällen är inte att kunna klä (av) sig som dom vill. Det som lockar allra, allra mest är radiobilarna… Att få sitta bakom en ratt och styra ett fordon – hur litet och udda det än är – det slår allt.

Jag förstår dom så väl. När jag var tio-tolv år och drömde om att vara vuxen och självständig, brukade jag sitta i mammas parkerade volkswagenbubbla och fantisera. Jag låtsassvängde på ratten, låtsasväxlade och låtsastittade i backspegeln, samtidigt som jag lillgammalt låtsaskonverserade med någon låtsaväninna i passagerarsätet.

Det är väl precis där kvinnorna i Saudi befinner sig. I en låtsas-köra-bil-lek med allvarliga drömmar i botten. ”En dag vill jag vara stor och få köra bil själv.”

Ett växande antal kvinnor ger sig ut i arbetslivet och långt ifrån alla har råd med egna privatchaufförer. Dessa kvinnor vill kunna köra till och från jobbet, hämta barn i skolan och åka och handla. På sina egna villkor, inte när maken har tid att skjutsa dem.

Och utvecklingen går åt det hållet, men det tar tid. Många religiösa hinder står i vägen, många mäns rädsla bromsar utvecklingen, många hundra år av nedärvd härskarteknik tillämpas.
Trots att det inte finns någon lag som förbjuder kvinnor att köra bil. Trots att ingenting i Koranen talar emot att kvinnor skulle få köra bil. Det är de styrande männen som bara inte vill.

Så, under tiden drömmer Saudiarabiens kvinnor sina vuxendrömmar i nöjesparkernas radiobilar…

radiobil.jpgFOTO: ARWA AL-NEAMI/NEVER NEVER LAND SERIES
Detta inlägg publicerades i Eftersnack. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.