Alltid lika svår fråga

Sommarvärmen har kommit till Saudiarabien, 33°C idag, och jag har fått min första otrevliga blogg-kommentar, från en för mig okänd man som kallar sig Jonas M. I väldigt upprörda ordalag undrar han hur jag kan leva i detta kvinnofientliga land, och det är en fråga jag ofta får – om än vanligtvis lite annorlunda uttryckt… Eftersom jag minns hur jag själv grubblade kring detta innan vi flyttade hit, så tar jag gärna upp ämnet hur ofta som helst. Det är onekligen en nyckelfråga.

Visst, kvinnosynen här är svår att ta till sig, hur man än vrider och vänder på den. Den enda ursäkt jag kan hitta är att deras tidräkning ligger 622 år efter oss andra. Vi var inte så trevliga mot våra kvinnor i Europa heller, år 1435…!

Det går dock åt rätt håll, även om det tar lång tid. Man ser små tecken på framsteg i vardagslivet här, hela tiden. Och jag hoppas och tror att vi som kommer hit som ”expat wives” med vår västerländska livsstil kan bidra till att skynda på utvecklingen. Vi går omkring utan huvudbonad, vi dräller oförskräckt omkring ensamma i shoppingcentra och affärer, vi efterfrågar varor och tjänster som ökar mångfalden på utbudet, vi bloggar och pratar och inspirerar.
Och vi lär oss tillbaka. Vi lär oss respekt för olika sätt att tänka, olika syn på livets mening, olika värderingar. Man kan tycka massor, men man har ingen rätt att döma utan kunskap. Kvinnorna här är inga mesproppar, ska ni veta.

Jag tar seden dit jag kommer, men jag avsäger mig inte så mycket som man kan tro. Jag sköter mitt ordinarie arbete härifrån, jag rör mig fritt, jag döljer inte mitt huvud och jag har aldrig någonsin känt mig hotad eller kränkt av någon man. Tvärtom, alla är påtagligt vänliga, artiga och hjälpsamma!

Det jag vill berätta om i bloggen är de okända sidorna av Saudiarabien, sån’t som vi aldrig hör talas om därhemma. Att landet har en föråldrad kvinnosyn vet ju hela världen – och det är många gånger det enda man vet! Men det finns ett växande antal saudier, både män och kvinnor, som i ord och handling tar avstånd från den.
Jag försöker ha öppna sinnen för att lära mig så mycket jag kan om ett land jag aldrig i min vildaste fantasi hade trott att jag skulle bo i. Med min blogg hoppas jag sprida lite kännedom som kan bidra till en mer nyanserad bild än den som många av oss i väst har.

Så, Jonas, först och främst tack för att du med din kommentar kickade igång mig med bloggandet igen. Jag hade kommit av mig lite. Sedan vill jag än en gång betona att vi västerländska kvinnor inte sitter här och anpassar oss till förhållanden som är bortom sunt förnuft. Låt dig inte luras av mitt lättsamma sätt att skriva. Humor är ofta ett bra sätt att beskriva en ogripbar verklighet. Och att markera avståndstagande.

Detta inlägg publicerades i Kvinna i Saudiarabien. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Alltid lika svår fråga

 1. Josef Boberg skriver:

  Bra svar, verkligen…

  Gilla

 2. Lena Pettersson skriver:

  väldigt trevligt, informativt och lätt-läst från en som, för en gångs skull, är på plats! tack Maggan, från en gammal klass-kompis till Amie från småskolan, Lena

  Gilla

 3. Ewa Holgren skriver:

  Blir också trött på att folk som inte egentligen vet, tycker så väldigt mycket. Vi kvinnor som bor här vet ju att det finns så mycket mer än kvinnosynen här att tycka något om. Har aldrig heller varit rädd eller känt mig utsatt som kvinna här. Sen är livet här väldigt annorlunda men mycket lärorikt. Bra skrivet Meg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.