Hans stora feta arabiska bröllop

Söndag kväll i Saudiarabien. Jag är ensam hemma, för maken är på bröllop. Visst låter det lite märkligt?

Skärmavbild 2014-11-03 kl. 00.55.18En av hans medarbetare har gift sig och har mottagning. Men tro inte att jag blev bjuden, nej, nej, det är bara för män!
Inte ens bruden kommer att vara där…
I alla fall inte i samma rum som herrarna. Hon festar i en avskild del av lokalen med sina kvinnliga gäster. Man blir aldrig bjuden till ett saudiskt bröllop som ett par; bruden bjuder in sina vänner och brudgummen sina. Även familjen och barnen delas upp. Pojkarna festar hos männen, flickorna hos kvinnorna.

Själva ceremonin, som i stort sett går ut på att brudparets föräldrar undertecknar ett kontrakt, äger rum vid ett tidigare tillfälle och då bestämmer man datum för festen/mottagningen. Som alltså är startskottet för tillåtet umgänge mellan de nygifta. Och jag menar inte bara sex. Jag menar umgänge, överhuvudtaget!

03-1På männens fest är det lite prestigeladdat, man gratulerar brudgummens närmaste familj, hälsar i rätt rangordning, lämnar en gåva, och så går alla fram till brudgummen och kysser honom på kinden (=obligatoriskt). Sedan sitter man runt väggarna på arabiskt vis och konverserar en stund. Efter sedvanlig bröllopsfotografering – med brudgummen och hans närmaste familjemedlemmar – bjuds det på middag, ofta i form av en dignande buffé. Om männen är unga och nöjeslystna, förekommer även en kortare stund av dans och tävlingslekar hos dem.

saudia-bride-showPå kvinnornas planhalva är det oftast glada tongångar. Musik och dans, i festblåsor och håruppsättningar utan sjal. Inga svarta tygstycken här inte.
De lite äldre kvinnorna är ivrigt sysselsatta med något som också hör till ett bröllopsparty, nämligen äktenskapsmäkeri! Mödrar har med sig fotografier av sina döttrar och söker upp mödrar till giftasvuxna söner… ”Jag har hört att din son snart är klar med sina studier. Här är en bild på min dotter, vad tycker du om henne? Kanske de skulle passa ihop?”

Efter avslutade måltider i bägge lägren, ska brudgummen visa upp sig för kvinnorna. Då går han och de män som är brudens närmaste familj (hennes far, bröder, morfar/farfar) in till brudföljet. Där har nu alla kvinnorna utom bruden täckt sina festkläder med svart abaya och slöja. De yngre kvinnorna tycker att det är spännande när männen gör entré, så ofta händer det att en förtjust fnisshysteri bryter ut.
Brudparet får äntligen träffas öppet och en kvinnlig fotograf (!) tar nu ytterligare ett officiellt bröllopsfoto, med både brud och brudgum… Därefter försvinner de nygifta iväg till sin utsmyckade bröllopssvit, för sin första stund någonsin på tu man hand.

2631.png
Ja, så går det till vid ett traditionellt bröllop i Saudiarabien. De familjer som lever mer modernt, tar ofta med sig hela bröllopsföljet till Bahrain eller Qatar, där man kan festa tillsammans under friare former.
I saudiarabiskt umgängesliv finns stora skillnader mellan olika familjer och olika regioner. Klanens överhuvud bestämmer hur strängt man ska tolka koranen och hur hårt man ska hålla på reglerna.

Det bröllopet som Steve är på ikväll, följer strikt traditionella rutiner. Han och ytterligare två av brudgummens arbetskamrater är bland gästerna. Och eftersom vi fruar inte känner bruden, var vi inte ens i närheten av att bli bjudna. Så då bestämde jag mig för att sätta mig vid datorn och ta med er allihop på bröllop istället…
Hoppas ni hade trevligt!

OBS bilderna i detta inlägg är hämtade från olika källor och har ingenting med det aktuella bröllopet att göra. 

Detta inlägg publicerades i Det sociala livet, folket och religionen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hans stora feta arabiska bröllop

 1. Layla skriver:

  Ahh the memories of going to a Saudi wedding, it is like a fairytale on its own :)
  Have you read what happened to me in my first Saudi wedding experience?
  It was quite hilarious!
  http://www.blueabaya.com/2012/03/saudi-wedding-extravaganza.html

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.