Turist? Glöm det!

Visa
Jag kan inte tro att det är sant. Visumet sitter på plats i passet. Äntligen.

Passet ligger i ”viktiga-papper-lådan” och jag går och tittar på det då och då, för jag är så rädd att visumet ska ha försvunnit, att jag bara har drömt. Jag tänker inte ens försöka återberätta alla turer bakom detta, för det blir ingen bra dramaturgi, bara tjatigt. Men tro mig – man får inte ett visum till Saudi bara för att man vill dit.

Precis det fick en stackars aningslös engelska uppleva i en grupp på Facebook häromdagen.

Hon skrev helt glatt att hon ville komma till Saudiarabien och besöka Jeddah i december. Kunde någon i gruppen ge lite tips om kul grejer att göra och tipsa om ett bra prisvärt hotell?

Hon blev helt nergjord.

”Du måste förstå att man inte bara kommer och besöker Saudiarabien!!!”, ”INGEN kommer hit bara för att BESÖKA landet. Det är helt enkelt inte tillåtet.”   Osv.

Jag kopierade hennes fråga och några av svaren, så kan ni läsa själva här nedan. Min poäng är att när jag läste den konversationen insåg jag ännu tydligare att detta är ett äventyr som inte vem som helst överhuvudtaget får chansen att uppleva. Så jag känner mig plötsligt lite utvald. Och existentiell. Hur kunde just jag hamna i den här situationen? Jag som är en sådan hemmakatt.

Shit, nu fick jag ännu mer resfeber…

Utdrag ur konversation i Facebookgruppen ”Susie of Arabia”:

Nicole Nagel
Hi all, I’ve two weeks off in December & was planning to visit Jeddah. Would anyone give me some advice please of how easy/difficult it might be for me, what is there to do & are there any reasonable priced hotels? I’ve a couple of friends there but if any of you would like to meet & show me around that would be fantastic. I’m very excited but anxious too. Many thanks.

Susie Johnson Khalil
Saudi Arabia really doesn’t have tourism, except religious tourism. You can’t just decide to take a vacation and go to KSA. It is not easy to get a visa to come, especially not a single woman. What type of visa do you have?

Nicole Nagel
I haven’t applied for a visa yet. It’s all early stage & I thought I will get more infos before I make my mind up.

Susie Johnson Khalil
I hate to rain on your parade, but I seriously doubt that you will be granted a visa. The only way you could possibly go is to work or if you are married to your Saudi partner – and even then it’s not a piece of cake to get your visa. Visit visas are generally for visiting family members of someone living in KSA.

Jen Ilunga
What Susie says is 100% correct. Even for those of us who have husbands working here, visas can still be tricky to get…and they can take weeks and weeks to get. This is not a country where a person can say… I want to come and visit, and then expect it to happen. It doesn’t work that way here. There are many rules and regulations.

Aneesa Jhazbhay
Ok bluntly putting it..NO ONE can come and just VISIT…it’s not allowed..It’s as everyone
already stated above.

Detta inlägg publicerades i Resans början. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Turist? Glöm det!

 1. Görel B skriver:

  Ja, spännande! Det här vill jag också följa. Lycka till med allt!

  Gilla

 2. LenaSwan skriver:

  Vad spännande!! Det börjar pirra lite I magen på mig också inför din avresa!! Trodde inte att det var så omständligt! Have a safe trip,my friend!

  Gilla

 3. Emma skriver:

  Riktigt roligt att läsa hur ditt äventyr fortskrider 😊Ser verkligen fram emot att läsa mer!
  Kram

  Gilla

 4. megabite13 skriver:

  Låt mig bara betona att konversationen jag klistrade in ovan är en öppen tråd, hämtad från en öppen FB-grupp. Jag skulle aldrig publicera något som någon säger i ett slutet sällskap!!

  Gilla

 5. Jises krajst! Jag får gratulera dig Margarteha till ditt Visa! Jag förstår att du håller hårt i det ;)
  Som sagt, vilket äventyr!
  Kram på da! Från en som tydligen aldrig kommer att lämna Småland ens ;) (Bara på helger och semester dock) :D

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.