Sunday, floody Sunday…

Jag har aldrig tyckt om söndagar. Det finns en sång av Charles Trenet som heter ”Les enfants s’ennuient le dimanche” (barnen har tråkigt på söndagar). Den sången måste vara skriven i samma tidsanda som när jag själv var barn. På den tiden när söndagar innebar att allting var stängt och tyst, och alla barn tvingades med på diverse familjeaktiviteter som var sådär lagom roliga.
Som till exempel 
vintersöndagar med långpromenad i ett sån’t där gudomligt vackert vinterlandskap då hela världen ser ut som ett julkort. Knallblå himmel och gnistrande snö. Gud, vad jag hatade det. Nästippen frös, tårna stelnade, och sedan skulle man dricka varm choklad med vispgrädde och tycka att det var jättegott fastän det var alldeles för lite socker i.
Än idag ryser jag när Facebook svämmas över av alla dessa bilder av ”en ljuvlig dag på Brunnsvikens is” eller ”fantastisk vinterpromenad på Djurgården, med varm choklad efteråt.”
Nä, behåll ni alla de där gnistrande vinterdagarna därhemma, hela januari-februari-mars! Tillsammans med isiga bilrutor, dragiga fönster, skyhöga elräkningar och frusna järnvägsspår. Jag känner mig varm bara jag tänker på det.
(Här vill jag stoppa in en elakt leende smiley, men jag har lovat mig själv att inte plottra in några sådana chatt-manér i mina texter.)

Här i Saudi har det fantastiska hänt att jag har försonats med söndagarna! Söndagen har blivit min bonusdag. Då går alla till jobbet, inklusive maken. Men inte jag. En hel dag alldeles för mig själv. Jag kan bröla på med min musik, allt från Wagner till Weezer, och göra precis vad som faller mig in för stunden. Blogga, gympa, sola, sova, umgås.
Det faktum att jag jobbade i fredags när alla andra här var lediga, har jag redan glömt.

Just denna söndag känner jag tydligen för att sitta vid datorn och blogga. Vilket kan bero på vädret. Det regnar nämligen i Riyadh. Jag har nu lärt mig att öknar har regnperioder. Inte som i tropiska länder – det regnar inte oupphörligt, men det kommer skurar då och då – och i det här landet görs ingenting halvdant. Inte regnskurar heller.
Himlen öppnade sig igår kväll och efter några timmar hade Riyadh förvandlats till Mellanösterns Venedig.  Dräneringen av gator och vägar är inte riktigt vad den borde, så det blir snabbt översvämningar överallt. SJ’s underhåll av tågspåren därhemma är rena föredömet i jämförelse. Här tas man på sängen av skyfallen år efter år och ingenting görs åt saken. Gatorna svämmas över, vilket orsakar enorma avbrott i infrastrukturen. Det idealiska fordonet den här årstiden vore en amfibiebil.

vattenshopping
Den här situationen har jag inte upplevt själv, jag har lånat bilden från Blue Abaya.
Men den är tagen i södra Riyadh sent igår kväll. (Matvaruaffärerna här har öppet till midnatt).

”Well this is KSA” säger folk och rycker på axlarna. Saudi är verkligen inkonsekvensens Mecka (haha det uttrycket blev ju lite extra roligt här…) En del görs överdrivet detaljerat, annat görs inte alls.
Landet utrustas med all upptänklig modern högteknologi, men man har inte orkat jorda alla elledningar ordentligt, vilket gör att det blir ständiga kortslutningar och elavbrott vid skyfall. Vi var ute och åt en god middag igår kväll och det hade börjat regna när vi körde hem. Och plötsligt slocknade gatubelysningen. Okej, hejdå.

regniri2Någonstans i Riyadh igår kväll

När vi kom hem stod vattennivån i höjd med gatornas farthinder i hela compoundet. Jag försökte få Steve att inse att de fortfarande var där, under vattnet… aj … så du måste fortfarande…bump…köra högst 20 km/tim…hoppla…
Blixtarna ljungade över palmkronorna och åskan mullrade som den bara kan göra i Landet Extra Allt. Det rann och skvalade från tak och balkonger. Små vattenfall ner på stenbeläggningen runt omkring huset. Stuprör har man uppenbarligen aldrig hört talas om här.

Imorse var det lugnt igen. Gatorna glänste blanka, städpatrullen kom tidigt och sopade bort överflödsvattnet och gräsmattorna såg lite tillplattade ut, men nöjda med den generösa bevattningen. Vägarna var framkomliga på väg till jobbet, rapporterade Steve. Tydligen har södra Riyadh drabbats värst. Det har fortsatt att dugga under dagen, men inga stora regnmängder. Och det ska komma nya åskväder med regn under veckan.

Men, idag är det söndag och jag sitter inne i ett varmt torrt hem och kan göra vad jag vill. Tydligen ville jag blogga. (Här behöver jag en smiley igen… damn, det är svårt att klara sig utan dessa små uttrycksförstärkare..!)

*) KSA=Kingdom of Saudi Arabia

Detta inlägg publicerades i Första intrycken. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sunday, floody Sunday…

  1. Johan skriver:

    Det verkar inte vara alltför långtråkigt i alla fall !

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.