Dofter av sommargräs och rentvättat Mecka

Tänk att nyklippt gräs luktar sommar, även i ett land med sommar året runt!

IMG_3539Gräsmattorna här i compoundet är inte stora, men många. Våra gator kantas på flera ställen av gräsbeklädda sluttningar med rejält häftig lutning. För att kunna klippa dem krävs två trädgårdsarbetare och ett snöre. Seriöst! Den ena sitter upptill på slänten och drar i ett rep som är fäst vid  gräsklipparen, samtidigt som den andre skjuter på nerifrån. Jag har inte haft mage att ta en bild av dem när de sliter, även om jag varit frestad. Väldigt mycket familjen Flinta över det hela.

Det är varmt här nu. Riktigt ordentligt varmt. 43°C är helt klart över min smärtgräns. Man öppnar dörren ut och det känns som om man öppnat ugnsluckan. Det tar emot att gå 100 meter upp till gymmet. Lustigt nog är det lättare att gå därifrån, svettig och varm. Kroppen och utetemperaturen möts tydligen någonstans halvvägs och kommer bättre överens där…

Hajj1Pilgrimssäsongen närmar sig, och förberedelserna pågår för fullt i Mecka. Bland annat har man genomfört den årliga tvagningen av Kaaba, den svarta fyrkanten som är Meckas heligaste altare.

KaabatvagningDen ritualen går ut på att tre kungliga sändebud får nyckeln av Kaabas specielle väktare, går in genom dörren av 24 karats guld, och enligt ett strikt mönster ”tvättar” väggarna på insidan av Kaaba, med ett vitt tygstycke som är indränkt i rosenvatten, mysk och oud, varefter man stänker rosenvatten över golvet. (Låt oss hoppas att ingen av herrarna är parfymallergiker!)

Vet ni förresten vad oud är? Det visste inte jag, så jag googlade ordet och blev ännu en gång förstummad över vad mycket det finns här i världen som man inte känner till. Oud betyder trä på arabiska, och är tydligen det absolut dyraste man kan köpa i parfymväg. Det utvinns ur det asiatiska Aquilaria-trädet och de destillerade dropparna ger någon slags transcendental upplevelse när de  avdunstar från huden. Hade inte en aning om att man kunde bli hög på parfym…

I denna googlesväng fick jag också förklaringen till varför de arabiska folken gärna dränker sig och sin omgivning i dofter. För västerlänningar är ju parfym ett trick för att locka och förföra. I gulfstaterna används dofter istället för att skapa lugn, sinnesro och trygghet. Funkar tyvärr inte så bra på mig, som bara blir täppt i näsan.

Men apropå sinnesro och trygghet – avslutningsvis en märklig liten historia som stod att läsa lokalpressen igår;
En saudisk man har begärt skilsmässa från sin hustru – tre månader efter bröllopet – med motiveringen att hon visat sig vara ”överromantisk”. Hon hade lagt ner en stor summa pengar på att köpa ”levande ljus och annat tingeltangel”, för att skapa hemtrevnad och ge sitt hem en välkomnande och romantisk inramning.
Men si, det slog helt slint. Den nyblivne maken blev utom sig av harm och menade att hustrun ”lät sig villfaras av illusioner”.
Mannen vill nu ha skilsmässa, då han inte vill skaffa barn med en så vilseförd kvinna, stod det i artikeln. Vad det var för slags illusioner han menade att hon hade, framgick inte av texten. Män här i Saudi behöver aldrig förklara sig.

Nu räknar jag dagarna. Elva stycken idag. Sedan sitter jag på planet hem till Sverige.

Detta inlägg publicerades i Fakta och funderingar, folket och religionen, Kvinna i Saudiarabien. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dofter av sommargräs och rentvättat Mecka

  1. Lennart A. skriver:

    Egentligen borde ingenting i den delen av världen förvåna mig. Jag hade en kompis, död nu, som jobbade åt en sheik (?) i Dubai. Bland min kompis arbetsuppdrag kan jag nämna en resa till Düsseldorf för att köpa 4-5 Mercedesbilar och att flyga till London över dagen för att handla en speciell sorts choklad på Harrods till sheikens havande hustru. Häpp.

    Gilla

  2. Lennart A. skriver:

    Maggan – du ger oss överraskande och intressanta inblickar i en okänd värld!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.