Smartare än en femteklassare?

Svenska barn som flyttar med sina familjer utomlands får ofta inrätta sig i internationella skolor, och följa engelska eller amerikanska läroplaner. Men i Riyadh finns minsann en svensk skola! En alldeles riktig, statsunderstödd skola som följer svenska läroplanen. Swedish School ligger inne i Kingdom City compound där det bor många svenskar, men eleverna kommer även från andra compounds.

Sten Vesterman från Upplands Väsby är sedan i höstas rektor på skolan. Eva Vesterman är lärare, och dessutom Stens fru. Det är ingen slump – de ansökte och fick sina jobb här samtidigt. Skolan anställer gärna lärarpar, eftersom det blir smidigare med både boende och arbetsvillkor.

IMG_9289s

Eva och jag har lärt känna varandra genom våra bloggar nu under ”vintern” och har träffats hos varann några gånger. Hon är en sån där kul, pigg och generös person som man får en massa energi av att umgås med.
När jag häromkvällen var inbjuden till en (supertrevlig) middag med ”svenskbordet” på Kingdom, bestämde jag mig för att skriva några rader om skolan, så jag gjorde mig lite frågvis en stund.
Då fick jag bland annat veta att detta är en av endast fyra statsunderstödda svenska skolor utanför Europa! (De andra tre finns i Peking, Nairobi och Moçambiques huvudstad Maputo).

IMG_9321s

Skolan har ett fyrtiotal elever, uppdelade på fyra grupper – varav två för dagis/förskolebarn. I den yngsta gruppen är barnen 1,5-3 år, nästa kull är 4-5 år, lågstadiegruppen 6-9 år och mellanstadiegruppen är 9-11 år. När det är dags för högstadiet vill eleverna oftast byta till någon av de internationella skolorna, som har större klasser och äldre barn.

Swedish School grundades av Ericsson för 35 år sedan. Den var betydligt större under 80- och 90-talen då svenska företag – inte minst Ericsson – hade mycket folk på plats för att hjälpa till med uppbyggnad av telecomnät och infrastruktur. Skolan är öppen för barn från alla nordiska länder men har idag även några saudiska elever, som har återvänt hem efter att ha bott en längre tid i Sverige.

IMG_0848s

Rektor Sten berättar att föräldrarna till dessa barn har tagit till sig ‘det svenska förhållningssättet’, och har därför valt att låta sina barn gå i svensk skola även på sin egen hemmaplan. Övriga elever är svenska, danska och finska medborgare.

Norge då? undrar jag såklart. Nej, Norge har faktiskt inga företag i Saudi! (Va? Är det inte lönsamt att exportera norsk olja hit…?)

En norsk produkt vet jag, som är riktigt stor i hela mellanöstern och även här i Riyadh; Jotun målarfärg. Dock har man tydligen ingen norsk personal på plats, utan sköter försäljningen med lokal arbetskraft.
Undrar varför. Jag får fråga min kära norska väninna och kollega från CBS-tiden, Lisbeth Larsen, som numera är Global Colour Manager för Jotun. Hon reser ofta omkring här i regionen, men har ännu inte kommit hit och hälsat på. Hon har dock nogsamt informerat mig att Jotun har målat och underhåller många kända byggnader, däribland Burj Khalifa i Dubai.

Men tillbaka till Svenska skolan i Riyadh:
Alldeles efter det att Eva och Sten tillträtt sina tjänster, fick de veta att svenska skolinspektionen skulle komma på tillsynsbesök. Så det ”blev lite svettigt att försöka sätta sig in i allting nytt, på väldigt kort tid” säger Eva. Men granskningen av papper och kunskaper passerade nålsögat, och alla kunde andas ut.
Dock har man fått vänja sig vid att saudiska myndigheter tittar in då och då på spontana besök, och kontrollerar att ingen bryter mot de religiösa lagarna eller avviker från regelverket.

Skolan jobbade denna vecka med ett nordiskt tema och man har både byggt Lego och sytt Angry Birds. Förra månaden hade man en Saudi-vecka, och då restes beduintält, och både lärare och elever klädde sig traditionellt saudiskt. Man målade kameler och åt saudisk mat.

img_4188

För några år sedan fick skolan ett celebert besök av otippat slag; självaste Christer Fuglesang hälsade på, i samband med att han var inbjuden till Riyadh av svenska ambassaden. Ett signerat porträtt på hedersplats vittnar om det. Eftersom jag följde varenda rymdfärja och varenda rymdpromenad på den tiden det begav sig, blev jag mäkta förtjust över att hitta min stora idol här av alla ställen…

IMG_0854s

Detta inlägg publicerades i Det sociala livet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Smartare än en femteklassare?

  1. lanclin skriver:

    Spännande att läsa om hur svenska barn kan ha det i andra länder när de följer med sina föräldrar på jobb precis som mina har gjort. Nu har vi valt att ha våra barn i tysk Kindergarten och tysk Grundschule till hösten men hade vi bott i ett land där språket och skolkulturen var ”svårare” hade vi kanske övervägt svensk eller internationell skola. Vi vill i största möjliga mån att våra barn lär sig det lokala språket och kulturen.
    Hälsningar Linnea i Bayern

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.