Landet som ingen tycker om

Det är både lustigt och olustigt hur jag finner mig själv sitta och försvara Saudiarabien i olika sociala inlägg. Men när även seriösa nyhetsjournalister – i både Sverige och USA – yttrar sig om förhållandena i Saudi utan att ha en aning om vad dom pratar om, då blir jag faktiskt förbannad. Det är väl illa nog som det är, utan överdrifter och rena faktafel.

Det var så befriande att under kung Abdullahs begravning höra de pålästa kommentatorerna från CNN och BBC sitta och analysera läget i Saudi idag och imorgon. Kunnigt och sakligt och med stor lokalkännedom, resonerade de om både positivt och negativt.

I det här landet är det alltid någon medlem i religiösa rådet som uttalar sig kritiskt och kräver rättning i leden. Nästan varje dag är det någon som har synpunkter på något. Oftast en ensam ultrakonservativ kvinnoförtryckare, som genast blir emotsagd i sociala medier, lokala bloggar och insändare i pressen. Men i väst blir det rubriker som att det är ett kungligt dekret. ”Saudi förbjuder..”, ”Saudi kräver..”, ”Saudi fördömer..”
Eller att det var en ”stor skandal i Saudi” när några upprörda twittrare tyckte att Michelle Obama borde ha täckt huvudet under sitt korta besök här.
Det var ingen skandal. Ingen brydde sig. Allra minst kungen. Han har tagit emot barhuvade kvinnor på officiellt besök många gånger.

Ni som känner mig vet mycket väl att jag tycker som ni andra om de känsliga frågorna här, som jag helst inte skriver så högljutt om – vilket bevisar hur känsliga de är. Det betyder inte att jag inte har tagit ställning. Men som jag poängterat i tidigare inlägg; min bloggroll är inte att kritisera, utan att skildra olika sidor av livet som expat i Saudiarabien. Ett liv som är otroligt annorlunda och spännande,  ångestfyllt och klaustrofobiskt, priviligierat och overkligt.

Jag vill också påstå att det finns länder som är mycket värre, men som aldrig kritiseras eller sablas ner på samma sätt i svenska medier. Vissa länder som totalt saknar mänskliga rättigheter, men bortför och avrättar i lönndom. Och som dessutom stjäl, ljuger, blockerar information och hjärntvättar sin befolkning. Här i Saudi är internet öppet, ingen är faktiskt hjärntvättad, och landets historia är varken förljugen eller omgjord.

Men av alla obehagliga regimer som härjar i världen just nu – av alla förljugna diktaturer och korrupta demokratier, är det tydligen lättare att döma just Saudi. Alla ”vet” hur det är, trots att väldigt få har varit här och sett med egna ögon. Jag blir så trött när man lyfter fram sju år gamla sanningar, eller översättningar från amerikansk muslimofobisk press, presenterade som om de vore nyheter och kalla fakta.

Som sagt, lustigt hur jag finner mig själv sitta och försvara detta kungarike i öknen, där så mycket är svårt att försvara – men det mesta går att förklara. Det är beduinernas land, och årtalet är 1436.

Detta inlägg publicerades i folket och religionen, Landet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.