Lite hair och lite där

I stormens öga är det lugnt.  Mitt i Saudiarabien lever vi ett vardagsliv och försöker att inte tänka på det som vi ändå inte kan göra någonting åt. Men lite märklig känsla är det. Jag har aldrig tidigare befunnit mig i ett land som skickar bombflyg till grannarna, medan solen skiner och palmerna vajar och allt är som vanligt. Nåväl, då bloggar jag väl som vanligt också då.

Läste just om den första kvinnliga kosmonauten på 17 år, som igår kväll skickades upp i en Sojuz-raket från Kazakstan till rymdstationen. Vid presskonferensen före avfärden fick hon frågan av en journalist hur hon skulle tvätta håret i rymden… Hon svarade med en motfråga; ”Är du inte intresserad av mina kollegors frisyrer?”
Jag vet inte hur man tvättar håret i rymden, men jag kan ge några inblickar i hårvård på arabiska halvön här på jorden. Jag har nämligen blivit ombedd att berätta hur man går till frissan i ett land där man inte får visa huvudet. Har också fått frågan hur kvinnornas hår egentligen mår under en tättslutande sjal i ständig sommarhetta.
Efter diverse källforskning hos lokalt förankrade vänner har jag nu samlat ihop lite info att dela med mig av.

Frissa i compoundet
Jag har inte själv besökt någon genuint saudiarabisk salong, eftersom vi har en superduktig frisör här i compoundet. Han heter Ramzi, är från Libanon och har fått utbildning hos Franck Provost i Qatar (tydligen något fint frisörmärke från Paris). Ramzi är dessutom charmig och full av humor, och det gör det ju inte tråkigare att gå dit…

Bra med iPad, man kan gömma sig och ta kort samtidigt.

Bra med iPad, man kan gömma sig och ta kort samtidigt.

Jag har tur med frisörer. Och det är tur att jag har tur med frisörer, för jag har otur med  hårkvalitet. Så, ju mer regelbunden hjälp jag får av proffsiga händer och produkter, desto mindre tunt och fjöligt ser mitt hår ut.

Frissa i Sverige
Hemma i Solna har jag en ängel, som trollar med tårna och ställer upp i ur och skur. Han har till och med räddat mig tidiga morgnar inför viktiga kundmöten, genom att själv komma in till salongen två timmar före öppning och fixa mitt hår medan jag lägger sista hand vid min presentation.
Daniel – det här blogginlägget tillägnar jag dig!

Frissa i Bangkok
Under vår semester i augusti, ville jag få ordning på mitt Bangkok-fukt-krusiga hår och bokade tid på hotellets salong. Efter sedvanliga ”sawadee khaaaaa”-hälsningar och bugningar, visades jag in i ett litet rum med två britsar, och bjöds vänligt att lägga mig på den ena…
I Thailand får man nämligen håret tvättat i horisontalläge!!
Jag frågade om det var bara just på den här salongen. Nejdå, det var så självklart thailändskt att hon knappt förstod varför jag frågade. Hon ställde motfrågan ”Men, hur gör ni i ditt land då?” ”Vi sitter upp” ”Oh. Not comfortable!” (Fast det håller jag inte med henne om. Att ligga ner med huvudet på en vaxduksliknande kudde var inte ett dugg bekvämt!)
Schamponeringen avslutades med massage och två distinkta slag mot pannbenet.
Jag frågade inte varför. I denna tid av globaliserad likformighet blev jag bara lycklig av att upptäcka dylika exotiska kulturskillnader…

IMG_5464

Hårtvättsbädd i Bangkok

Frissa i Riyadh
Men nu åter till Saudiarabien. Jag har fått mig berättat att här är inte damfriseringar några tjusigare anläggningar – vanligen är det ett par rum, inrymda i ett bostadshus, mitt i byggnaden, utan fönster. Eftersom detta är en miljö där huvudbonaden åker av, får män inte ens kunna kika in.
I de fall salongen eventuellt vetter mot gatan, har man noggrant målat för fönstren och arbetar i fluorescerande ljus. ”Very depressing ambience”, suckar amerikanska Ellen som är gift med en saudier och har bott i Riyadh i 30 år. Hon undrar sedan om jag vill ge henne telefonnumret till min compoundfrisör…

Varje salong måste ha sin egen säkerhetsvakt, som ser till att ingen manlig individ kommer i närheten av de avslöjade kvinnorna. En del salonger har även låst dörr och ringklocka, för att kunna kolla att det verkligen är kvinnfolk som vill in.

Saudiska kvinnor fixar oftast håret på torsdagar, för då samlas familjen till fredagsmys. Eftersom en saudisk familj sträcker sig över ett stort antal hushåll, blir fredagsmyset ganska storvulet. Typ släktkalas. I en del fall är familjens överhuvud liberalt sinnad och tillåter kvinnorna att visa både ansikte och frisyr, medan andra måste täcka minsta hudflik – huvud, ansikte och till och med händerna. Och så finns hela skalan däremellan.

Om man ändå ska stoppa in huvudet i en väldraperad sjal (hijab) kan man ju undra varför man alls besvärar sig med att gå till frissan. Men frisyren är viktig här, även utanpå tyget. Det stoppas in allehanda material i håret (en väninna vittnar om att själv ha sett toalettrulle på plats under sjalen) för att det ska se stort ut. Stort är inne.

Nyfriserad?

Får dom då inte problem med sitt hår, när det är täckt av tygsjok hela tiden, oåtkomligt för luft och ljus och sådant som hår behöver?
Jo, det får dom. Nätet är fullt av goda råd för hur man sköter sitt hår under en hijab. Dels blir håret slitet, av det rent mekaniska nötandet mot tyg, och dels blir det utarmat av D-vitaminbrist. Och som om det inte är nog, har kranvattnet i dessa ökentrakter passerat genom avsaltningsanläggningar och är fattigt på vissa för håret viktiga mineraler. Tur att det handlar om tjockt arabiskt hår, så det finns lite att slita på.
Många västerländska kvinnor får problem med håravfall när de bor här, och måste använda specialschampo som ska motverka bristerna i vattnet. Zinktabletter är också bra att ta då.

Och apropå schampo: Jag snubblade över en sajt med en ekonomisk analys* om hårvård i Saudiarabien. (Varför finns en sådan analys..?) Den visade att med ökade inkomster blev folk mer benägna att sköta sitt hår och hårvårdsmarknaden fick ett uppsving! Familjer med lägre inkomster gick från att tvätta håret med tvål till att faktiskt använda schampo, och högre inkomsttagare gick från att använda både schampo och balsam, till att anlita proffs på frisersalonger.

Så nu vet ni det i röran efter valet därhemma – om vi får en regering som kan hålla ekonomin på en hög nivå, så gynnar det även Proctor & Gamble…

 * http://www.euromonitor.com/hair-care-in-saudi-arabia/report
Detta inlägg publicerades i folket och religionen, Kvinna i Saudiarabien. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lite hair och lite där

  1. Monica Möllberg skriver:

    Sååå kul att få lite nytt från dig. Spännande med alla dessa annorlunda beteenden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.