Sju varv runt Kaba i direktsändning

Igår kväll satt jag i en halvtimme och tittade på pilgrimer som går runt, runt, runt i Mecka – eller Makkah, som det heter på arabiska.
Idag är det sista dagen av Hajj, den stora muslimska vallfärden från hela världen. Sen ska alla pilgrimerna hem från Mecka, så igår, idag och imorgon jobbar Steve kvällsskift för att övervaka att inget händer i mobilnätet när alla är på väg därifrån.
Jag tror inte detta är något ni kan se på TV hemma i Sverige, så jag videofilmade faktiskt en 3 minuter lång snutt från direktsändningen. Kände mig som en idiot när jag stod och filmade en TV-skärm men vad gör man inte…

 

På köpet fick jag se en dokumentär om hur man byggde den nya Mecka-klockan, som bestämmer bönetiderna för all världens muslimer. Den invigdes av kung Abdullah i augusti 2010 och ligger alldeles intill Kaba-templet. Med sina 601 meter är den världens näst högsta byggnad! Tänk er en urtavla på toppen av Empire State Building – plus en tredjedel till.

I jämförelseVärldens näst högsta byggnad – en klocka!

Urtavlan innehåller 90 miljoner små mosaikplattor av glastäckt bladguld. I klart väder ska klockan kunna ses på tre mils avstånd. Jag blev tokförälskad i denna skapelse när man visade hur hela spiran glittrar i tusentals vita lysdioder, när det är dags för bön. Och då menar jag verkligen GLITTRAR. Inte bara lyser.
Swarovski, släng dig i väggen…

KlockanNej, det är inte Big Ben

Jag har pratat mycket om Mecka och pilgrimer i mina inlägg, men den högtiden har präglat hela livet härnere, så för att ge en rättvisande bild av hur jag har det måste jag helt enkelt ta med er in i den världen. Nu är dock muslimernas helger och ledighet över för den här gången, och på söndag återgår livet till normal vardag igen.
Nu tänker jag inte titta på fler pilgrimer på TV. Ikväll får det bli min favoritprogramledare alla kategorier – Lasse Kronér.
Trevlig helg på er därhemma i snömodden!

Detta inlägg publicerades i folket och religionen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sju varv runt Kaba i direktsändning

  1. Anci Westman skriver:

    Vilken fantastiskt upplevelse du får vara med om. Dessutom får jag också vara med, tack : )

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.