Mycket att Mecka med

”Ordning och reda – lörda på freda”. Aldrig trodde jag väl att den gamla ramsan skulle bli besannad… Men idag är det faktiskt lördag fast det är fredag.
Saudi har nämligen sin weekend fredag-lördag. På söndagen börjar arbetsveckan igen. Totalt förvirrande. Snart börjar jag leta på SVT Play efter ”Dobidoo” på torsdagskvällar!

Nu är det mycket folk på väg in i Saudi. Den stora pilgrimsfärden, Hajj, har påbörjats. Mellan den 13 och 18 oktober kommer drygt en miljon muslimer från hela världen att vallfärda till Mecka, som ju ligger i västra Saudiarabien.

Hajj

Förberedelserna pågår hela året här, det finns ett särskilt hajj-ministerium som ansvarar för logistik och organisation. Alla pilgrimerna anländer med flyg till Jeddah, kuststaden som är Saudis näst största stad. Intill flygplatsen har man byggt en tältstad, som ”vänthall” för vidarefärd med bussar de 8 milen till Mecka.
Bussar! Med typ 60 passagerare var…?
Steve’s Ericsson-grupp på STC (Saudi Telecom) har dessutom sedan länge jobbat med att förstärka hela mobilnätets system – som annars kommer att krascha av överbelastning, när alla ska sms:a hem och till varandra…

Det är verkligen inget litet gig detta!

Varje vuxen frisk muslim som har råd, är förpliktigad att göra vallfärden en gång – och enbart en gång – i livet. Saudi delar ut ett begränsat antal visa till alla länder, beroende på det landets antal muslimska medborgare.

Manliga pilgrimer har en speciell vit vallfärdsdräkt – som nog inte förblir vit så länge. Det är nämligen förbjudet att duscha, tvätta sig, bära parfym, klippa naglar eller hår. Detta beroende på att Profeten lär ha sagt: ”Look at my slaves, they have come to me disheveled and dusty.”
Men – flera hundratusentals, samtidigt på en begränsad yta. I 40 graders fuktig värme. Jag undrar om Profeten kunde föreställa sig den konsekvensen av sina ord.
Så är det heller inte problemfritt ur hälsosynpunkt. Under flera år spreds epidemier av  smittsam hjärnhinneinflammation under Hajj. Numera får ingen komma till Mecka utan vaccinationsintyg. Just i år är man dessutom väldigt restriktiv med tillstånd för barn, äldre, och personer med olika sjukdomsbilder, på grund av den senaste tidens utbrott av MERS-viruset i gulfområdet.

För mig som är klaustrofobiskt lagd, räcker det med tanken på denna ofattbara människomassa för att få hjärtstopp.

Hajj1

När muslimerna har genomgått Hajj ska de återvända hem, slakta ett får och dela med sig av köttet till de fattiga. Då inträder Eid al-adha, tre dagars festligheter. Alla offentliganställda i Saudi är lediga från jobbet och firar med familj och vänner. (Icke-muslimer får dock icke-ledigt).

Hajj-ministeriet skickade häromdagen ut ett mail till alla företag, med en påminnelse om att den som beger sig till Mecka under Hajj utan tillstånd och specialvisum, straffas med omedelbar utvisning och förbud att återvända till Saudi på tio år.

Så nu har jag fått insyn i en världshändelse som vi icke-muslimer kanske till vardags inte ägnar så många tankar. Jag som alltid förlorar i ämnet religion i frågesporter, tycker det är oerhört intressant. Och i fortsättningen hoppas jag på att få många frågor om islam :)

Nä hörni, oavsett om det är lördag eller fredag – nu är det dags för fredagsmyyys…!

Detta inlägg publicerades i Första intrycken. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mycket att Mecka med

  1. Agneta Cohen skriver:

    Så intressant att följa dig. Du är en så himla bra skribent. En av de bästa! Gillar blandningen av fakta och reflektion i dina betraktelser!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.